De droom van velen: toetsen uitwisselen via één klik

Onze Quayn Portal heeft twee knopjes waar vele besturen, vakcommunities en vakverenigingen hun voordeel mee kunnen gaan doen. Met deze knopjes kunnen itembanken met toetsvragen worden gedeeld met derden. De ontvangende partij kan op basis hiervan eigen selecties maken en die in de eigen instelling afnemen.
Door: Allard Bijlsma

Elke bestaande wintoets, ontwikkeld sinds 1993, is geschikt voor uitwisseling. Vanuit WinToets kunnen WT XML-toetsen via een upload in de uit te wisselen itembank worden geplaats of in Quayn kunnen deze itembanken (gezamenlijk) worden opgebouwd. Wij denken hiermee een unieke optie te hebben ontwikkeld. Binnenkort kan vanuit WinToets 4.1 rechtstreeks (dus offline) in de Quayn Portal (dus online) worden opgeslagen. Uploaden is vanaf dan verleden tijd.

Knopje ’1′ zorgt ervoor dat gedeeld kan worden met personen binnen de eigen organisatie. Als bijvoorbeeld een bestuur een Quayn-licentie afsluit voor alle 25 vestigingen, kan met alle docenten binnen al deze vestigingen gedeeld gaan worden. Als slechts tien locaties methode x hebben, dan kunnen de toetsen daarbij met deze tien locaties worden gedeeld, waardoor geen copyrightregels worden overschreden. Elke toets van elke docent binnen deze organisatie kan ook weer op deze manier gedeeld worden. Samen bouwen aan een gezamenlijke itembank wordt nu mogelijk, maar het simpelweg delen (zonder dat anderen jouw items kunnen wijzigen) is ook een mogelijkheid. U geeft zelf aan of iemand de toetsen alleen ‘mag lezen’ of dat hij/zij ze ook ‘mag aanpassen’. Het laatste is handig voor vakcommunities, het eerste voor als u uw eigen itembank intact wilt houden.

Knopje ’2′ zorgt ervoor dat u ook kunt gaan delen met andere organisaties. Zo zou een vakcommunity itembanken kunnen delen met alle scholen met een Quayn-licentie.  Een uitgeverij kan delen met scholen die hun methode hebben aangeschaft. Zij kunnen in Quayn gaan ontwikkelen en toetsen automatisch open stellen voor het betalende klanten. Distributie is niet meer nodig. Als u daarna als docent inlogt in uw eigen Quayn-omgeving, dan ziet u direct alle toetsen bij alle methodes waarvoor u betaald heeft voor u klaar zijn. Items uit itembanken van derden kunt u niet aanpassen, maar er wel eigen projecten uit arrangeren. Selecties kunt u eruit filteren en die aanpassen in uw eigen itembanken.

[ twee knoppen die een wereld aan mogelijkheden in zich verbergen ]

[ In de linker lijst staan alle gebruikers, die u rechts kunt plaatsen, waarmee ze toegang krijgen tot uw itembank ]

Wij hopen hiermee instellingen eindelijk de mogelijkheid te bieden zonder al te veel moeite itembanken te delen en van anderen te kunnen inzien en gebruiken. We hadden vorig jaar de hoop dat Wikiwijs hierbij een rol zou kunnen spelen, maar voorlopig zetten we deze stappen maar zelf. Alle itembanken van De Rode Planeet, zoals die voor aardrijkskunde, muziek, literatuur NL en binnenkort ook wiskunde en de idioomtoetsen zullen wij zelf gratis beschikbaar gaan stellen binnen Quayn. Enkele uitgeverijen zijn van plan methode-overstijgende itembanken te gaan maken. Die kunnen straks prima tegen betaling aangeboden gaan worden. Levering geschiedt dan veelal gewoon via de nu al bekende distributiekanalen, zoals uitgeverijen, Iddink en Van Dijk Educatie. Met vakorganisatie als de NVON zijn we in gesprek ook hun itembanken te gaan aanbieden aan hun leden.

De Quayn Portal is inmiddels beschikbaar voor het afnemen en analyseren van toetsen. De komende maanden komen ook het itembankdeel en de editor beschikbaar. De eerste scholen zijn er binnen pilots mee aan de slag. Verwachting is dat tijdens de I&I-conferentie in november alles klaar en getest is.

[ welke docent weet van het bestaan van onze gratis itembanken? Viahttp://www.quaynsite.nl/?url=Handleidingen.html kan iedereen ze vinden. ]

Meer weten over deze mogelijkheden? Bezoek de website van Quayn:www.quayn.eu
Heeft u ideeën die hierbij aansluiten? Deel ze met ons via info@drp.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s