Grote Quayn update | versie 1.3.0

Vandaag is de nieuwe Quayn 1.3.0 beschikbaar gekomen. Het is de grootste tussentijdse update tot nu toe.
Door: Allard Bijlsma en Paul Swennenhuis

Versie 1.3.0 van de Quayn webportal bevat vele nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Zo worden tussentijdse resultaten bij toetsafname opgeslagen, is het bewerken van metadata in de editor verbeterd en worden vreemde tekens (Russisch, Grieks, diakrieten) nu overal goed weergegeven. Versie 1.3.0 wordt vervangt op 1 september 2012 de laatste versie van alle bestaande accounts.

Nieuw: mappen

De belangrijkste en meest opvallende wijziging is echter het gebruik van mappen in de portal. Werden in de voorgaande versie projecten en itembanken in één lange lijst gepresenteerd, in versie 1.3.0 worden ze ondergebracht in mappen. De onderdelen ‘Itembanken > Itembanken’ en ‘Projecten > Projecten’ zien er in versie 1.3.0 dan ook heel anders uit:

 • Aan de linkerkant vindt u een mappenstructuur, rechts worden de daarin aanwezige itembanken of projecten weergegeven.
 • Persoonlijke mappen kunnen gedeeld worden met andere gebruikers en met andere instellingen.
 • Het delen vindt plaats op mapniveau, niet op project- of itembankniveau. U kunt dus geen losse projecten of itembanken met collega’s delen; delen gebeurt altijd door een map met itembanken of projecten te delen. U kunt daarbij kiezen voor ‘alleen lezen’ toegang of ‘lezen en schrijven’ toegang.

De mappen kennen op hoofdniveau een onderverdeling in

 1. Persoonlijke mappen
  Het gaat om respectievelijk Mijn itembanken en Mijn projecten.In Mijn itembanken en Mijn Projecten kunt u uw eigen projecten en itembanken aanmaken en beheren, met een indeling die u geheel zelf bepaalt.
  De persoonlijke mappen kunnen gedeeld worden met mensen binnen en buiten uw instelling.
 2. Organisatie mappen
  Het gaat om de mappen Organisatie Itembanken en Organisatie Projecten.In deze mappen worden projecten en itembanken ondergebracht die binnen de organisatie gedeeld zijn. Deze kunnen vervolgens door iedereen waarmee de projecten en itembanken gedeeld zijn, gebruikt worden.
  De indeling van de Organisatie mappen wordt door de beheerder bepaald.
  U kunt als ‘gewone’ gebruiker geen mappen aanmaken in de Organisatie mappen.
 3. Externe mappen
  Het gaat om de mappen Externe Projecten en Externe Itembanken.Deze mappen bevatten projecten en itembanken die door andere organisaties met de uwe gedeeld zijn. Zo kan bijvoorbeeld binnen een grote scholengemeenschap locatie X besluiten om bepaalde projecten met locatie Y te delen. Of een uitgever kan haar itembanken openstellen voor scholen die haar methodes gebruikt.

Met de mappenstructuur kunt nu dus een eigen indeling gaan hanteren voor projecten en itembanken. Voor uzelf, als docent, bijvoorbeeld op basis van hoofdstukken in een methode, of op basis van de vakken die u geeft. Voor een school bijvoorbeeld op basis van opleiding, klas en niveau. Voor een uitgever bijvoorbeeld op basis van de uitgegeven methodes.
Vervolgens kunt u uw mappen met collega’s delen.  Let er daarbij op dat u uitsluitend persoonlijke mappen kunt delen.
U kunt geen organisatie mappen met anderen delen.

Meer informatie over het werken met en delen van mappen vindt u in de Help.
Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u natuurlijk contact opnemen met onze Helpdesk

Tussentijdse opslag resultaten

Wat ook nieuw is in versie 1.3.0, is het tussentijds opslaan van resultaten tijdens de afname. Na elke beantwoorde vraag worden de resultaten tot dan toe opgeslagen. Mocht de toets, om wat voor reden ook (slechte verbinding, geen tijd meer, vraag loopt vast), worden afgebroken, en op een later tijdstip worden hervat, dan herkent Quayn dat de toets is afgebroken en biedt aan om op het afgebroken punt verder te gaan (uiteraard met behoud van de gegeven antwoorden).

Weergave vreemde tekens

We hebben op diverse plekken de weergave van vreemde tekens – diakrieten, symbolen, Griekse tekens, enz. – verbeterd. Deze verschijnen niet langer als vraagteken of als onleesbaar teken.

Overige veranderingen

Er is nog veel meer gewijzigd. Een kleine greep:

 • In het resultatenvenster, na afloop van een toets, krijgt de leerling nu ook visuele feedback bij hotspotvragen
 • Toetsen worden niet langer in een popup afgespeeld, maar op een nieuwe pagina in de browser
 • Projectinstellingen kunnen nu per planning aangepast worden
 • Het bewerken van metadata in de editor is verbeterd: er wordt nu overal rekening gehouden met de hiërarchische opbouw van de metadata

Vragen?

Mocht u vragen hebben over de wijzigingen, of over andere Quayn zaken, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Helpdesk.

 

[ links is nu de mappenstructuur zichtbaar ]

Verwacht

Uiteraard werken we ook al weer aan een volgende update. Deze versie verwachten we de komende maanden al.
Hierin onder voorbehoud: voorlezen via ReadSpeaker, kiezen en toepassen van skins, nieuwe analysevensters voor cursist en docent, uitgebreide update van de cursistenportal en veel meer. Ook aan de iPadversie wordt voortdurend doorgewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s