Secure ‘QuaynBrowser’ verder uitgebouwd

Iedereen die online beveiligd summatief wil gaan toetsen, heeft een zogenaamde secure browser nodig. Hiermee kan gezorgd worden dat naast de toets, geen ander programma of een website geraadpleegd kan worden.
Door: Allard Bijlsma

Een goede secure browser is voor de meeste instellingen een dure geschiedenis. Voor het Windows-platform bieden we gebruikers van Quayn daarom een eigen secure browser aan, de QuaynBrowser. Enkele instellingen hebben die al in gebruik genomen, maar we zijn bezig nog meer voorzieningen in te bouwen.

Nieuw is onder meer:

  • de mogelijkheid naast een opstartwachtwoord, ook een afsluitwachtwoord op te geven. Hiermee kan worden voorkomen dat na eenmaal te zijn opgestart, men weer kan afsluiten en daarna weer kan opstarten.
  • de aanwezigheid van QuaynMonitor. Hiermee kan real-time gezien worden waar in het netwerk de QuaynBrowser actief is en door wie die is opgestart. Hierdoor is het oneigenlijke opstarten overal in het netwerk te achterhalen.
  • de mogelijkheid vanuit de QuaynMonitor op afstand een QuaynBrowsersessie te kunnen starten. Hierdoor hoeft u nooit meer het wachtwoord voor opstarten en voor afsluiten te verstrekken. De docent ziet daarbij zowel de ruimte waar de cursist zit, als ook de naam van de pc én de naam van de cursist.
  • de inlognaam binnen het netwerk kan vergeleken worden met de inlognaam in de QuaynBrowser. Cursisten die namens een andere cursist inloggen, kunnen real-time worden opgespoord en daarna zou hun sessie kunnen worden geblokkeerd.
  • de mogelijkheid via QuaynMonitor real-time te zien welke sessies zijn afgewezen, zijn geannuleerd, nog actief zijn en zijn afgesloten.
  • de mogelijkheid een geschiedenis van sessies terug te zien, tot maximaal twee weken. Mocht na enkele dagen toch nog iets vreemd naar boven komen, dan kan terug in de tijd gekeken worden.
  • de INI-file met instellingen is nu standaard gecodeerd en kan enkel via QuaynMonitor worden gewijzigd. Hierdoor zijn we niet meer afhankelijk van de juiste rechten op mappen, zoals toe te kennen door een systeembeheerder.

Huidige testers kunnen binnenkort al over deze nieuwe versie beschikken. Na uitvoerig testen zal deze versie dit najaar uitkomen, en ook als onderdeel worden meegeleverd met WinToets 4.1 SUITE.
De secure browser is gratis vanaf een licentie op minimaal 1000 gebruikers (per locatie) in Quayn. De browser kan ook ingezet worden voor andere toepassingen dan Quayn, mits draaiend via een Windows-omgeving.

Met partnerbedrijven zijn we ook een secure browser voor gebruik op tablets aan het testen. Die zal op termijn via derden en via een licentie verkrijgbaar zijn.

>> Meer over de beveiliging van Quayn

quaynmonitor_02_600

[ QuaynMonitor (achtergrond) ziet het als ergens in het netwerk de QuaynBrowser (voorgrond) start en kan de sessie op afstand goedkeuren of afwijzen ]

quaynmonitor_03_600

[ Vanuit QuaynMonitor kunnen nu (beveiligd met een wachtwoord) wachtwoorden, startURL en een blacklist en whitelist van websites worden ingevoerd ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s