ITSlanguage, spraakmodule voor de mvt in Quayn

Quayn heeft zich dit jaar ontwikkeld tot het belangrijkste online toets- en oefenplatform in Nederland. Diverse (grote) uitgeverijen bieden inmiddels hun toetsen, examens  en oefenmateriaal aan binnen een Quayn-itembank. Daarnaast ontwikkelen we met partners modules, die als extra bovenop Quayn aangeschaft kunnen worden. ITSlanguage gaat nog een stap verder. Als eerste in de wereld biedt het een platform voor het online oefenen met spraak, met directe en indirecte feedback en analysemogelijkheden.
Door: Allard Bijlsma

Drijvende kracht achter het bedrijf ITSlanguage is Michiel Sanders. Hij heeft op basis van een speech-engine van de universiteit van Sheffield techniek ontwikkeld, via welke spraak opgenomen, beluisterd en ook beoordeeld kan worden. Deze technologie is door ons in Quayn gekoppeld aan een reeks bestaande en vooral ook nieuwe vraagtypes. De eerste uitgeverijen starten binnenkort met pilots, waarvoor zich al diverse scholen in het vo en mbo hebben gemeld. Voor scholen biedt dit voor het eerst de mogelijkheid ook alle spreekopdrachten digitaal te gaan afhandelen. Omdat dit tot op heden volledig door de docent zelf moest gebeuren, is hier een grote tijdwinst en kostenbesparing te realiseren. Om met ITSlanguage te kunnen werken, is een licentie benodigd op Quayn en een aanvullende licentie op de spraakmodule. Elke cursist kan 24 uur per dag oefenen met spraakopdrachten, zonder dat de docent hierbij nodig is.

De vraagtypes:

 • Spreekopdracht
  bestaat uit de subtypes: woorden, zinnen, monologen en dialogen. Hiermee kan uitspraak, vocabulaire en grammatica geoefend en getoetst worden. De antwoorden die de leerling inspreekt worden door het programma opgenomen. Met name de dialoog is interactief. Nakijken gebeurt door de leerling zelf en/of door de docent. Het is een mooie didactische implementatie van een geavanceerde online geluidsrecorder. Dit vraagtype kan gebruikt worden voor alle talen.

spreekopdracht_01

 • Voorleesopdracht
  bestaat uit de subtypes: woorden, zinnen en dialogen. Met dit vraagtype oefent en toetst de leerling met name zijn uitspraak. De leerling spreekt zijn antwoord in en de spraaktechnologie beoordeelt zijn uitspraak. Er  wordt gelet op klank, klemtoon en vloeiendheid. De voorleesopdracht is beschikbaar voor de talen Engels en Duits (meer talen volgen).

spreekopdracht_01

 • Gepland:
  Grammatica- en vocabulaire opdrachten bestaan uit gatentekst, matching, ordening, meerkeuze en meermeerkeuze. Met deze vraagtypes oefent en toetst de leerling de uitspraak, verstaanbaarheid, grammatica en vocabulair. De leerling spreekt zijn antwoord in, de spraaktechnnologie herkent wat gezegd is en Quayn kijkt het automatisch na. Deze vraagtypes zijn beschikbaar voor de talen Engels en Duits (meer talen
  volgen).

gatentekst_01

Het betreft hier geen passieve technologie, maar echte interactie met de cursist. Zo kan via spraak een gatentekst gevuld worden, een matchingvraag via spraak worden beantwoord en kunnen monologen en dialogen worden gevoerd. Alles wordt opgenomen en kan later door de docent worden beluisterd en waar nodig van commentaar worden voorzien. De cursist kan dit commentaar dan later weer in zien.

Met de editor in Quayn kan de docent ook zelf spraakvragen maken. Het is aan te raden met het team/sectie eerst goed met Quayn te leren werken, alvorens met de aanvullende spraakmodule aan de slag te gaan. Wij werken hierbij nauw samen met ITSlanguage.

Meer weten?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s