Quayn in Reisgids Digitaal Leermateriaal

In het gebouw van Beeld en Geluid te Hilversum werd afgelopen woensdag de website en het boek bij deze ‘reisgids’ gepresenteerd.
Door: Allard Bijlsma

In Hilversum was iedereen aanwezig die het gebruik van ict in het onderwijs een goed hart toedraagt. Ex-staatssecretaris van onderwijs, mevrouw Netelenbos, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Er was een Skype-verbinding met Aruba, diverse leerkrachten vertelden over hun bijdrage aan het boek en initiatiefnemer en sponsoren werden in het zonnetje gezet.

Dit project is geïnitieerd door Louis Hilgers [www.ictnieuws.net] en opgezet door de stichting met dezelfde naam. Vele bekende onderwijsadviseurs hebben een bijdrage geleverd aan een hoofdstuk. Het boek is gedrukt in een oplage van 20.000 en elke school voor po en vo krijgt de komende weken gratis een exemplaar. Extra exemplaren zijn te bestellen voor leerkrachten en docenten. Via boek en website kan elke docent lesvormen met ict, ict-bronnen en ict-tools vinden. Via een reeks van ‘rolmodellen’ kun je lezen hoe je collega’s deze zaken actief in hun eigen onderwijspraktijk vormgeven. Het geheel is een zeer inspirerende omgeving geworden, die de komende jaren verder zal worden uitgebreid. Het staat iedereen vrij eigen bronnen en tools in te dienen. Een redactie beoordeelt die en zal die bij gebleken geschiktheid toevoegen aan de website. Sponsoren zijn afkomstig uit het onderwijs en uit het bedrijfsleven. Uitgeverij Instruct zorgt voor opslag en distributie van het boek en in YouDipity van Threeships is de digitale versie beschikbaar. Alle medewerkers aan het boek hebben tegen gereduceerd uurtarief alle werk verricht.

Bij de tools om zelf lesmateriaal te ontwikkelen, zijn twee pagina’s ingeruimd voor ons toetspakket Quayn. Met Quayn zijn toetsen te maken, af te nemen en uitslagen zijn online te analyseren. We zijn blij te zien dat Quayn inmiddels als een vast stuk gereedschap in het onderwijs wordt gezien. We hopen dat de komende jaren nog weer honderden docenten hun eigen tools, ict-bronnen en goede lesvormen zullen gaan indienen. Dit kan eenvoudig via de website bij het project. Er komt nog aparte versie van het boek voor Vlaanderen, is samenwerking met KlasCement.

Site: www.reisgidsDL.org 

reisgidsdl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s