Tips& trucs | voor Quayn MP3-bestanden optimaliseren

Naast afbeeldingen, worden in Quayn ook vaak geluidsfragmenten als bron opgenomen. Deze bestanden kunnen voor vertraging zorgen als draadloos via wifi en op tablets of laptops wordt gewerkt. Zorg daarom dat de fragmenten zo klein mogelijk zijn en bij voorkeur niet meer dan 30 seconden duren.
Door: Allard Bijlsma

Met het gratis programma Audacity, dat al meer dan tien jaar bestaat, is het mogelijk stukjes uit een MP3 te knippen en die daarna los op te slaan. Ook zijn de bitrate en frequentie te verlagen, waardoor de kwaliteit soms wel wat afneemt, maar vooral ook de grootte van het MP3-bestand. Zonder dat de gebruiker het veelal merkt, zijn bestaande MP3-bestanden zo soms tot een factor 10 kleiner op te slaan. En dat scheelt tijdens de toetsafname.

In Audacity is het ook mogelijk, simpelweg door een stuk met de muis te selecteren, een fragment uit het geheel te lichten en dat los op te slaan. Zo wordt voorkomen dat de cursist veel meer krijgt dan hij/zij nodig heeft. Haal je 5 seconden uit een geluidsfragment van een minuut, dan scheelt dat enorm in de performance tijdens de toetsafname.

PDF-handleiding voor het optimaliseren van bronnen, met aandacht voor Audacity en een downloadlink.
>> Klik hier voor PDF [1,4 MB]
Ingang voor alle help [Engelstalig]
>> Klik hier voor alle tutorials
Hulp bij het installeren van de LAME MP3-encoder
>> Klik hier voor de uitleg

Image10

[ Audacity is snel te leren bedienen. Het kan ook prima de eigen stem (talen!) of muziek opnemen.
Om op te slaan als MP3 is de (ook gratis) LAME-encoder benodigd ]

audacity_kopieren

[ een fragment is gekopieerd naar een nieuw bestand en dat beslaat nog maar 1/3e van het origineel ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s