Van Flash- naar HTML5-player

Toen Quayn jaren geleden uitkwam hadden we een zogenaamde Flash-player voor het weergeven van een toets of examen aan de cursist. Die was ontwikkeld binnen WinToets, voor gebruik online. Vrij snel daarna kwamen we met een HTML5-player. Het is nu tijd om afscheid te nemen van het Flash-tijdperk. Inmiddels werkt ook WinToets 5 met deze HTML5-player.
Door: Allard Bijlsma

Voor de Flash-player is in de browser een plug-in nodig. Voor elke browser is dat weer een andere. Dat geeft regelmatig conflicten. Flash is ooit ontwikkeld door het bedrijf Adobe en die ontwikkelt deze standaard niet verder. De iPad was in 2010 het eerste device dat geen Flash meer ondersteunde. Inmiddels kondigen ook alle browsers een verplicht afscheid aan. Bijna de helft van onze Quayn klanten draait toetsen echter nog af via de Flashplayer. Dat gebruik willen we langzaam aan gaan afbouwen. Inmiddels is onze HTML5-player qua functionaliteit vrijwel hetzelfde als de Flash-player.

Er is geen functionaliteitsverlies wanneer er geschakeld wordt tussen de Flashplayer en de HTML5-player. Wanneer er geschakeld wordt naar de HTML5-player zullen bepaalde functionaliteiten niet werken die in de Flashplayer wel zouden werken, maar zodra er teruggeschakeld wordt naar de Flashplayer zijn deze instellingen weer aanwezig. Bedenk goed wat een juist tijdstip is, om dit binnen uw instelling te laten doen. U kunt echter altijd weer terug. Het omzetten kan aangevraagd worden bij onze helpdesk.

Deze week krijgen de beheerders van instellingen die nog de Flash-player gebruiken, van ons een e-mail hierover. U kunt rechtsboven in de player die u gebruikt zien of dit de Flash-player is. Hier staat dan ‘WTFlash 4.1’.

Wilt u ook over? Vraag een omzetting aan via [ dit formulier ].

Positieve redenen om over te stappen naar de HTML5-player:

 • Belangrijkste: online opslaan van tussentijdse resultaten, in plaats van lokaal in WTFlash4.1. Dit betekent dat als er iets mis gaat bij het afname-proces we bij gebruik van de HTML5-player vaak nog werk kunnen achterhalen, terwijl dat bij gebruik van de Flashplayer nooit kan.
 • Geen verschil in toetsen afspelen tussen browser en de iPad app.
 • Lay-out oogt moderner in vergelijking tot de Flash-player.
 • Antwoordvakken schalen automatisch mee met de hoeveelheid aanwezige tekst. De Flashplayer geeft een scrollbalk weer.
 • Gatenteksten in een vraag hebben een standaardgrootte. De Flashplayer “verklapt” de lengte van het antwoord bij een erg kort antwoord.
 • Wordt een toets ontwikkeld in WinToets, dan is het sinds versie 5 EXPERT en SUITE, mogelijk een preview op te vragen via de HTML5-player. Offline kan daarmee exact gezien worden hoe de vraag er online zal gaan uitzien in de nieuwe player.

De opvallendste functies die wel in de Flashplayer werken, maar (nog) niet mogelijk zijn in de HTML5-player:

 • Voorlezen met behulp van ReadSpeaker [verwacht begin 2016].
 • Afspelen van video, PDF (al dan niet embedded) [verwacht in 2016].
 • Visuele feedback hotspot vragen in resultaten overzicht [in de planning].
 • Geluidsvraag [verwacht in 2016].
 • Tijdslimiet op items en op toets als geheel [verwacht begin 2016].
 • Printen na afloop van de toetsafname.

Functionaliteit, in WinToets ingesteld, maar die in de HTML5-player niet werken:

 • Sprongen (afhankelijk van aan antwoorden de volgende vraag presenteren)
 • Eindcommentaar (afhankelijk van de behaalde score feedback geven)

Op basis hiervan kan een instelling besluiten al dan niet nu te willen overstappen naar de HTML5-player. Wij raden dit echter sterk aan, want in toenemende mate kunnen wij niet meer garanderen dat browsers nog correct zullen blijven omgaan met Flash. We verwachten dat uiterlijk in de loop van 2016 de Flash-player niet meer gebruikt kan worden.

ak_in_flash_600 ak_in_html5_600

[ dezelfde vraag, boven in de Flash-player en onder in de HTML5-player ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s