Digitaliseren is personaliseren

De digitalisering van het onderwijs is ook in mijn klaslokaal al enige tijd gaande. De mogelijkheid om beeld- en geluidsmateriaal gemakkelijk de klas in te brengen of om interactief te quizzen met een klas over de leerstof zijn duidelijke voordelen.
Door: Pim Reinders | docent Drenthe College te Meppel

Er is nog een belangrijk argument om gebruik te maken van digitale leermiddelen en in het bijzonder de digitale toetsomgeving Quayn: door vragen te digitaliseren kan ik mijn leerlingen gepersonaliseerd laten leren.

Gepersonaliseerd leren wordt ondersteund doordat de toetsomgeving de mogelijkheid biedt tot adaptief toetsen. Gedurende de toets analyseert de software de antwoorden en zal een goede leerling andere vragen voorgezet krijgen dan een minder sterk presterende leerling. Aan de hand van de resultaten differentieert Quayn automatisch. Leerlingen maken opdrachten die zinvol zijn om mee te oefenen. Terwijl Quayn de excellente leerling blijft uitdagen, kan ik leerlingen die geschiedenis moeilijk vinden, rustig helpen. Hiervoor hoef ik maar één vragenbank op te zetten met vragen van verschillende niveaus in plaats van verschillende versies samen te stellen voor verschillende leerlingen.

Niet alleen het maken van opdrachten, maar ook het bespreken ervan wordt met behulp van Quayn vergemakkelijkt. De resultaten van leerlingen worden automatisch en direct verwerkt tot een overzicht. Ik kan de individuele antwoorden en resultaten van een leerling bekijken, maar ook de klas als geheel. Ik kan zien op welke onderdelen de klas als geheel zwak presteert en  welke leerlingen zwak presteren en extra ondersteuning nodig hebben.

Let op: In Quayn kun je wel een adaptieve toets afnemen als ze zijn gemaakt in WinToets, maar je kunt die nog niet in Quayn zelf maken. We hopen dat binnenkort in Quayn toe te voegen. Ga voorlopig als volgt te werk:

  1. Maak een uitgebreide toets aan in WinToets 5, met meerdere vragen op meerdere niveaus. Vink deze niveaus per vraag aan bij ‘Metadata’ [A].
  2. Geef in WinToets via Project | Instellingen | Aan het begin aan, dat er adaptief moet worden afgenomen [B]. Geef hiervoor het beginniveau van de eerste vragen op.
  3. Exporteer de toets naar Quayn-package en upload die bij Projecten in Quayn.
  4. Plan de toets in en kijk hoe leerlingen hiermee aan de slag gaan.
  5. Direct aan het einde van de toets, ziet de cursist wat het uiteindelijke afgenomen gemiddelde vraagniveau is geweest, het cijfer daarbij en hoe per deelonderwerp is gescoord en soms ook de score per cognitief afname-niveau.

adaptief_01
[ het aanmaken van een adaptieve toets moet voorlopig nog in WinToets 5 plaatsvinden ]

Dit alles vraagt van mij om vooraf vragen te hebben gemaakt en metadata (moeilijkheid, onderwerp en/of vaardigheid) te hebben meegegeven. Tijd investeren in een goede digitale vragenbank met vragen betaalt zich echter snel uit doordat mijn leerlingen met enkele muisklikken efficiënt aan de slag kunnen, thuis of in de klas, en ik met een paar muisklikken direct inzicht krijgt in de voortgang van de leerlingen en waardevolle informatie krijg om mijn didactiek mede mee vorm te geven.

adaptief_geschiedenis
[ in Quayn is links onderaan het actuele afname-niveau te volgen ]

__________________________________________________________

Wilt u als school een proefaccount aanvragen?
[ naar aanvraagformulier ]

Begin april komt het lang verwachte Cursusboek Quayn in full color uit:
[ naar verdere informatie ]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s