Quayn update | versie 1.4.9.40

Afgelopen weekeinde hebben we weer een grote update uitgebracht voor Quayn. De komende maanden zullen er meer volgen, waarin een reeks van al ontwikkelde vernieuwingen zal worden opgenomen. Aan sommige van deze vernieuwingen hebben we al meer dan een jaar gebouwd.
Door: Nick Hollegien en Allard Bijlsma

Aanvulling versie 1.4.9.42 van 11 januari: verbeteringen aangebracht in werking vraagtypes matching, gatentekst, combobox en ordening in diverse browsers, maar met name Microsoft Edge.

De grootste verbeteringen en aanpassingen van deze update betreffen de koppeling met Magister, het LAS/ELO voor het voortgezet onderwijs. Omdat in beide pakketten hiervoor een update nodig is, zal onderstaande vanaf 16 januari pas echt beschikbaar komen:

 • Vanuit Magister kunnen straks ook toetsen uit submappen en toetsen vanuit de map Organisatie Projecten worden ingepland en afgenomen. Op dit moment kan dat alleen nog voor eigen toetsen, uit de eigen hoofdmap.
 • Alle instellingen die mogelijk zijn in Quayn, zijn straks ook beschikbaar voor de Magister – Quayn koppeling gebruikers, waaronder random item selectie op basis van metadata en het aanzetten van ReadSpeaker (de mogelijkheid om vragen voor te laten lezen). Op dit moment kan in Magister een beperkte set van de instellingen worden aan- en uitgezet. Straks stelt u dat in Quayn zelf in.
 • [verwacht] Vanuit De Rode Planeet kan straks voor een Magister-school een beheerder worden aangemaakt, die vervolgens zelf onder Quayn Beheer algemene instellingen op Quayn kan uitvoeren. Op dit moment kan dat niet, omdat Magister geen functie ‘Quayn-beheerder’ kent en die dus ook niet via de synchronisatie mee komt naar Quayn.
 • [verwacht] Definitieve kopieertool om oude Quayn-accounts te kunnen kopiëren naar de nieuwe gekoppelde Magister-account. Nu kan alleen gekopieerd worden naar één grote verzamelmap, straks kunnen we het materiaal van een individuele docent kopiëren naar zijn of haar eigen nieuwe map.

Nieuw in Quayn:

ALGEMEEN

 • Onder Projecten is een nieuwe knop gekomen: Instellingen. Het is nu mogelijk om bij een al aangemaakt project, de standaard instellingen te wijzigen voor alle toekomstige planningen. Dit is een overeenkomstige functie als de knop Instellingen in het Arrangement al had. Voorheen kon dit alleen bij het inplannen, maar daar had een Magister-gebruiker niets aan. Nu kan dat altijd.
  Ideaal voor: gebruikers van de Magister-koppeling, gebruikers die gebruik maken van toetsen die ze niet zelf hebben gemaakt, voor gebruikers die toetsen met bepaalde instellingen klaar willen zetten voor collega’s, gebruikers die WinToetsen uploaden en daarna nog de instellingen van een project willen wijzigen.
 • De SCORM-export onder Projecten, neemt niet langer de WTFLash41player, maar de nieuwste HTML5-webplayer mee in het gedownloade project. Per deze maand ondersteunen vrijwel geen browsers Adobe Flash meer.
 • Gerepareerd: het toepassen van koppelingen van items is verbeterd. Het is nu mogelijk om de volgorde van vragen binnen een koppelingsgroep aan te passen.

QUAYN WEBPLAYER

 • Mogelijkheid voor de Cursist om het itemtype Open | Open zelf na te kijken.
  • Bij het aanmaken van het itemtype Open | Open kan ingesteld worden dat de Open vraag zelf nagekeken mag worden. In de HTML5-webplayer kan vervolgens de Cursist zelf punten toekennen aan de Open vraag via de knop Nakijken in de HTML5-webplayer.
 • De knop Inleveren is naar rechtsboven verplaatst, zodat tijdens de afname in plaats van bladeren, de cursist niet per ongeluk op deze knop klikt.
 • Uitbreiding van het eindscherm na de toets:
  • Direct overzicht van scores op basis van ingevoerde metadata. Voorheen kon dat alleen in de Cursistenomgeving, maar daar kwamen gebruikers die vanuit een externe portal inlogden nooit.
   Ideaal bij: rekentoetsen, examentraining, diagnostische toetsen.
 • Project overzicht:
  • Geeft nu visuele feedback op hotspot vragen
  • Feedback in gatenteksten en comboboxen is uitgebreid met duidelijkere feedback bij het gebruik van meerdere comboboxen en gatenteksten.

quayn_analyse-na-afloop_650
[ de cursist kan nu direct na afloop analyses terugzien op maximaal 26 metadatavelden ]

 • Mogelijkheid om externe bronnen toe te voegen, zoals kleine bron (bijvoorbeeld Word/DOCx en PDF).
 • Uitbreiding van de projectinstellingen, zoals ingesteld in WinToets:
  • Percentage na het geven van een tip wordt nu toegepast.
  • Geluidsmeerkeuze en geluidsmeermeerkeuze.
  • Ondersteuning van begrippenlijsten.

quayn_word-bron_650.jpg
[ voorbeeldvraag met een Word-document als Grote Bron ]

TOEKOMST

De Quayn WebPlayer staat aan de vooravond van grote vernieuwingen, die we de komende maanden in stukjes en beetjes gaan uitrollen. Zo komt er een reeks nieuwe vraagtypes, van woordbenoeming tot categoriseren en van tekenen tot spreken. Alle instellingen die WinToets nu kent, kent de Webplayer straks ook. Voorbeeld is het kunnen koppelen van woorden- en begrippenlijsten aan toetsen en het gebruik van ReadSpeaker om voor te lezen. Doel is toetsen één op één uitwisselbaar te maken tussen WinToets 5 en Quayn. Binnenkort gaat WinToets daarom voor de afname gebruik maken van de Quayn Webplayer, waardoor het verschil in gebruik ook visueel nihil wordt.

OFFLINE MEETS ONLINE

Wat voor (gesloten) leersysteem de school ook heeft, iedere school zal ook moeten beschikken over een open en zelf te vullen toetssysteem. We merken dat Quayn deze rol in het onderwijs steeds meer begint in te nemen. We krijgen daarbij echter veel vragen over volledig beveiligde afname en onafhankelijkheid van het internet.

De komende maanden gaan we hiervoor Quayn naadloos koppelen aan WinToets, ons offline toetsprogramma. Het ene pakket kan niet zonder het andere, zo merken we dagelijks. Binnenkort wordt het mogelijk een Quayn-toets online te maken en klaar te zetten, maar vervolgens geheel offline en zonder internetverbinding af te nemen en daarna toch de cijfers weer online op te slaan. Deze combi is uniek en de vraag ernaar is groot, merken we al. Binnenkort benaderen we alle klanten met informatie hierover en de de combi-licenties die hierbij mogelijk zullen zijn. WinToets en Quayn kunnen straks in één licentie samen worden aangeschaft.

CONTENT

Het succes van een toetspakket valt of staat met de beschikbaarheid van voldoende toetsen. Dit voorjaar gaan we scholen benaderen voor ons landelijke contentproject, waarvoor wij zelf inmiddels bijna 700.000 vragen hebben ontwikkeld. Er komt oefenmateriaal naast alle grote methodes, examentraining voor alle vakken en grote itembanken bij vakken als rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis, in navolging van de NVON-itembank die we al bij biologie aanbieden. Quayn is het enige toetspakket dat toetsen aanbiedt bij elk basisvak in het voortgezet onderwijs en dat methode-onafhankelijk.
>> Naar meer informatie hierover.

Mocht u hier nu al vragen bij hebben of uw interesse hiervoor kenbaar willen maken, gebruik dan dit [ vraagformulier ].

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s