Workbooks4 – Biologie kennisbanken in Quayn

Onze klanten vragen vaak waar ze toetsen en itembanken kunnen vinden om direct te gebruiken in Quayn. Eerder hebben we al aandacht besteed aan de NVON itembank voor biologie en de itembanken van de Uitgeversgroep. Binnenkort kijken we naar de Quayn-eindtoetsen van uitgeverij Malmberg en deze keer aandacht voor de digitale werkboeken van Workbooks4.
Door: Marcel Giezenaar [gastredacteur]

Docenten stellen eigen digitale modules samen
Sinds een aantal jaren levert de educatieve uitgeverij Workbooks4-Biologie met succes generieke biologiewerkboeken aan het voortgezet onderwijs. Deze werkboeken met practica passen bij alle gangbare biologiemethodes maar zijn tot de helft goedkoper.

Uitgever en docent biologie Willy Stein: ‘Sinds een paar jaar hebben we daar ook een digitale versie aan toegevoegd. Daarbij maken we gebruik van Quayn, omdat wij ons willen richten op de content en niet op de techniek.

Kennisbank
Naast de kant-en-klare biologiemodules voor onder meer Biologie voor Jou en Nectar is Workbooks4-Biologie dit jaar gestart met het beschikbaar stellen van de kennisbanken (itembanken) waarmee docenten zelf modules (projecten) kunnen arrangeren.

Willy Stein: ‘De kracht van onze aanpak is dat wij per school maatwerk kunnen leveren. Daar is behoefte aan want daarom ben ik zelf jaren geleden ook begonnen met het ontwikkelen van eigen lesmateriaal, waar Workbooks4-Biologie uit voort is gekomen.

Door een aantal technische toevoegingen van De Rode Planeet aan het Quayn-toetsplatform kunnen we nu de gekozen strategie verder invullen en weer een stap zetten in de juiste richting: de docent aan het stuurwiel.’

Best of both worlds
Docenten en scholen willen graag maximale vrijheid en flexibiliteit bij het inrichten van lesmateriaal voor individuele leerlingen en groepen. Het liefst met gepersonaliseerde leerroutes. Dat vereist niet alleen de nodige inspanning (en dus kosten in techniek, support en content) van uitgevers, het doet ook een groot beroep op de docenten en scholen.

Workbooks4-Biologie vult het gat tussen de ‘starre methodes’ en ‘eigen content van scholen’ op een slimme manier in met een modulaire aanpak waarbij gebruikgemaakt wordt van het Quayn toetsplatform:

  • Stap 1 Kant-en-klare digitale biologiemodules (projecten). Klaar voor gebruik zonder intensieve training voor docenten. Binnen een week kan de school aan de slag.
  • Stap 2 De docent krijgt toegang tot de kennisbanken (itembanken) van Workbooks4 – biologie. Hiermee kan de docent aanvullend op de projecten van Workbooks4-Biologie eigen projecten arrangeren, gebruikmakend van de meer dan 2.500 biologie items in de WB4 kennisbanken.
  • Stap 3 Eigen content (laten) maken en als modules (projecten) toevoegen aan het pakket dat Workbooks4-Biologie

Willy Stein: ‘Dat laatste, eigen content ontwikkelen en beheren, is voor veel scholen nog een stap te ver. Je neemt tenslotte als school verantwoordelijkheid op je schouders die je nu niet hebt. Denk aan auteursrecht. Beheer en onderhoud van de digitale content. Is de content eigendom van de school of de docent?

Met deze modulaire aanpak kunnen scholen weloverwogen keuzes maken en zelf bepalen wat ze wel en niet willen. Naar wens en behoefte helpt Workbooks4-Biologie bij het samenstellen van de maatwerkmodules voor de scholen.

Met Stap 2, het arrangeren van kant-en-klare items, hebben we een pilot gedaan met één van onze scholen. De docenten maken daarbij gebruik van de kant-en-klare modules (projecten) die Workbooks4-Biologie op het Quayn platform heeft geplaatst.

Daarnaast hebben docenten op basis van ‘rollen en rechten’ toegang tot de Workbooks4-Biologie Kennisbanken voor de niveaus KGT en THV om zelf items te kunnen arrangeren en converteren naar projecten.

Willy Stein: ‘Stap-voor-stap kan een school op deze manier gecontroleerd groeien naar steeds meer maatwerk en flexibiliteit. Het was voor ons als uitgever ook even wennen om de deur van de kluis met ons kapitaal (content) open te zetten voor klanten. Maar uiteindelijk werken de traditionele businessmodellen van uitgeverijen niet meer.
Daarom hebben we bij Workbooks4-Biologie ook onze hele prijsstrategie aangepast aan de nieuwe realiteit.

thumbnail-video-demo-1

Prijsmodel
Met ingang van het nieuwe schooljaar werkt Workbooks4-Biologie met een prijsmodel waarbij voor gebruik van de content een vaste prijs per leerling, per jaar berekend wordt. Ongeacht of die content in gedrukte of digitale vorm gebruikt wordt. Aanvullend worden alleen de werkelijke kosten voor drukken of het gebruik van het Quayn platform in rekening gebracht.

Met name voor scholen die al gebruikmaken van het Quayn platform valt dit nieuwe prijsmodel gunstig uit. Zijn betalen immers geen extra kosten voor techniek meer.

Leerwerkboeken
Nieuw bij Workbooks4-Biologie voor het komende schooljaar zijn ook gecombineerde leerwerkboeken voor het VMBO BK. Naast de gedrukte versies, naar keuze in kleur of zwart-wit, wordt dit leerwerkboek ook als digitaal leerwerkboek op Quayn aangeboden.

Het leerwerkboek VMBO 1BK bestaat uit 6 modules met elk 8 tot 9 paragrafen. Elke paragraaf is opgebouwd uit infoschermen met leerstof en gesloten en open vragen die zich zelf nakijken. Daarnaast bevat elke paragraaf één of meerdere practica.

Links naar demo’s en uitgebreide info:

image-issuu-demo-bk-boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s