Vijf tips om veilig te toetsen

In dit artikel ziet u vijf tips om veilig te kunnen toetsen in Quayn. U kunt binnen quayn een aantal handige opties aanzetten, maar het onmogelijk maken voor de cursist om het antwoord op te zoeken is alleen mogelijk  met een externe applicatie, zie tip 5.
Door: Marijke Römer

q1Tip 1:
Items husselen 
Met het aanvinken van slechts één instelling maakt u het spieken praktisch onmogelijk. U maakt in plaats van verschillende versies maar één versie, vervolgens toont u de vragen door elkaar. Alle cursisten krijgen de vragen dus op een andere volgorde. Dit doet u via instellingen. Dit kan op verschillende plekken. Het handigste is als u een arrangement heeft gemaakt. U kiest daar voor de knop Instellingen en dan het tabblad Tijdens.
Daar zet u een vinkje bij de optie Items door elkaar.

q2
Tip 2:

Afname wachtwoord
Om cursisten die ergens anders binnen de school zitten met hun boek erbij geen toegang te geven tot de toets, kunt u er een wachtwoord op zetten. Dan krijgen alleen de cursisten die bij u zijn van u het wachtwoord te horen en kunnen ze de toets starten.
Dit wachtwoord zet u op een toets via de Instellingen en dan op het tabblad Aan het begin. Dit wachtwoord vertelt u vervolgens aan de cursisten in uw lokaal. Denk er wel om dat het handig is om dit wachtwoord vervolgens weer te veranderen, zodat het niet doorgebriefd kan worden.

q3Tip 3:
Antwoorden tonen na afloop
In Quayn kan de cursist leren van zijn fouten, na afloop van de toets. Dit is voor de cursist heel leerzaam, maar niet wenselijk als zijn jaargenoot de toets nog moet maken. U kunt de antwoorden eerst niet tonen en pas beschikbaar maken als iedereen klaar is. Dit kan bij de instellingen van een project. Als alle cursisten klaar zijn, zet u de analyses en antwoorden open op het tabblad Detailgegevens.
Zie <hier> voor een artikel waarin deze optie en het belang ervan verder uitgelegd wordt.

q4Tip 4:
Surveilleren
Bij het werken met schermen voor de cursisten, is het handig om achterin de klas te surveilleren, zodat u kunt zien wat er op de schermen gebeurd. Ook kunt u zo zien of de cursist is ingelogd als zichzelf.
Zie <hier> het complete artikel van Kennisnet waar nog meer anti-spiektips genoemd worden.

 

 

q5Tip 5:
Externe applicatie
Quayn speelt af  in een bestaande browser. Zo’n browser als Chrome wil niet dat een applicatie zoals Quayn de browser-functionaliteiten kan blokkeren. Maar dat is eigenlijk wel wat u nodig heeft: een browser of een manier om te voorkomen dat er een ander tabblad geopend wordt waar het antwoord opgezocht kan worden. Wij hebben onder Microsoft Windows in het pakket QuaynSupport (beschikbaar vanaf de PLUS licentie) een veilige browser: de QuaynBrowser. Deze stelt u in via de QuaynMonitor om alleen naar een specifiek webadres te gaan, en verder alles blokkeert (ook ALT+Tab etc.). De QuaynBrowser is echter een programma dat op een apparaat geïnstalleerd moet worden. Als dit lukt kan de cursist veilig toetsen zonder dat er iets anders kan. U moet dan nog wel checken of de cursist niet toch stiekem Quayn aanroept vanaf bijvoorbeeld Chrome. Er zijn per apparaat en besturingssysteem andere manieren en programma’s die ervoor kunnen zorgen dat het internet veilig gebruikt kan worden.
Zie <hier> voor meer informatie over de QuaynBrowser.

Meer informatie

  • Deze vijf tips kunt u ook bekijken op ons <YouTubekanaal>.
  • Meer informatie over de <QuaynBrowser>.
  • Klik <hier> om het complete artikel van Kennisnet te lezen over digitaal spieken tijdens toetsen voorkomen.
  • Zie <hier> voor een artikel waarin de optie om antwoorden na afloop van de toets te tonen uitgelegd wordt.
  • Zou u graag iets uitgelegd willen krijgen? Laat het ons weten via info[at]drp.nl of via een reactie op deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s