Vernieuwd in Quayn: selectie afgenomen project voor Analyse

In de update van 4 oktober hebben we onder meer een grote aanpassing doorgevoerd voor het kiezen van het project in de Analyse omgeving. In dit artikel laat ik een aantal erg handige nieuwe opties binnen Quayn zien. Hierbij hebben we gehoor gegeven aan een reeks van vragen van gebruikers.
Door: Nick Hollegien

In Quayn vóór de update toonden we alle projecten in Quayn in een pop-up venster om hierin de projectnaam te zoeken en te kiezen. Docenten die al enkele jaren met Quayn werkten, merkten dat door de jaren heen de lijst te groot werd en projecten met gelijknamige titels elkaar in de weg zaten.

Op jullie verzoek hebben we daarom het kiezen van het project gebruikersvriendelijker gemaakt. Het project kiezen gebeurt niet langer meer via het filter icoontje naast het gekozen project gaan, maar heeft nu zijn eigen tabblad gekregen: Project kiezen.

quayn_Analyse Project Kiezen

[ Het nieuwe tabblad, van waaruit een project te selecteren is ]

Het tabblad Project Kiezen is het eerste scherm dat je nu te zien krijgt als je op Projecten Analyseren klikt. Wanneer je het laatst afgenomen project wilt analyseren, kun je gelijk doorklikken naar Projectinfo; hier is niets aan veranderd. Quayn selecteert altijd het laatst afgenomen project voor je om gelijk te kunnen beginnen met de Analyse. Wil je echter naar een project toe dat eerder is afgenomen, dan geeft het tabblad Project Kiezen een duidelijk overzicht welke projecten er afgenomen zijn.

Standaard worden alle afgenomen projecten op afnamedatum gesorteerd, zodat de laatst afgenomen projecten altijd bovenaan te vinden zijn. Ter verduidelijking hebben we naast de projectnaam, ook de afnamedatum en de planningnaam toegevoegd aan het overzicht. Op die manier is het duidelijker om welke afname het precies ging.

Nagekeken – Ja of Nee
Quayn kijkt alle gesloten vragen automatisch na. Echter het itemtype Open | Open geeft de docent mogelijkheid open vragen aan leerlingen te stellen. Deze items worden echter niet automatisch nagekeken. In de Analyse onder Cursist Nakijken wordt deze leerling en het Open | Open itemtype, blauw gemarkeerd voor de docent. De docent ziet op dit tabblad dan direct welke leerling nog nagekeken moet worden en om welk item het gaat.

Onder Project Kiezen hebben we een nieuwe kolom Nagekeken toegevoegd. Deze kolom geeft aan of voor deze planning, alles wel of niet nagekeken is. Staat er onder Nagekeken nee, dan is er minstens nog één item Open | Open welke nog blauw gemarkeerd staat bij een leerling.

quayn_nakijken items blauw

[ Nog niet nagekeken items zijn goed te herkennen in de lijst ]

Filter mogelijkheden
Door de jaren heen kan een docent honderden projecten hebben afgenomen en dit kan de lijst erg lang en onoverzichtelijk maken. Daarom hebben we enkele nieuwe filters toegevoegd, die bij het zoeken moeten helpen. Bij elke kolom van Afnamedatum tot Vak kun je een trefwoord invullen, om specifiek je project te kunnen vinden. Maar daarnaast hebben we nog één belangrijke filter toegevoegd. Rechtsboven is een datum filter aanwezig. Deze filter laat alleen projecten zien tussen de weergegeven data. Standaard staat deze ingesteld op een jaar, zodat docenten alleen de projecten terugziet van het afgelopen jaar.

Docenten die al jaren gebruik maken van Quayn, zullen hun lijst hierdoor sterk uitgedund zien worden en niet langer meer alle projecten onder elkaar zien staan. Dit zorgt voor een verbeterd overzicht van afgenomen projecten waar het om gaat.

quayn_data filter

[ Nieuwe filtermogelijkheden ]

Een alternatief pad naar Analyse vanaf het Planningsoverzicht
Met het Kies Project tabblad hopen we dat docenten het overzicht beter kunnen behouden van de al afgenomen projecten. Docenten kunnen zo snel met het nakijken beginnen, zonder het project te hoeven zoeken. Als extra mogelijkheid hebben we een alternatieve mogelijkheid toegevoegd aan Quayn om resultaten snel in te kunnen zien. Deze nieuwe opties kun je vinden onder Project | Planningsoverzicht.

Vanuit dit tabblad hebben we het mogelijk gemaakt een afgenomen planning aan te vinken en rechtstreeks naar de Analyse | Projectinfo te navigeren. Wanneer je een specifieke planning aanvinkt, en op de knop Analyseren klikt, zal je direct verwezen worden naar Analyse | Projectinfo met als toegepaste filter; alleen voor deze specifieke planning.

quayn_Planningsoverzicht analyse

[  Extra knoppen voor het direct doorklikken naar de Analyses ]

Als laatste hebben we ook de knop Projectresultaten toegevoegd. Deze knop levert direct de projectresultaten op van deze specifieke planning, op de pagina Projectresultaten. Op deze manier kun je snel de specifieke Projectresultaten van deze planning in beeld krijgen en eventueel exporteren naar Excel.

Op deze manier hopen we aan jullie wens te voldoen, om het vinden van het te analyseren project zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Blijven er vragen over bij deze nieuwe opties: helpdesk[at]drp.nl [Nick]


De komende dagen verschijnen meer weblogs bij deze update, met uitgebreide informatie over:

  • Nieuw: voor gestructureerde metadatalijsten voor zo’n 1500 lesboeken in het voortgezet onderwijs.
  • Nieuw: Monitoring Quayn-gebruik voor Beheerder.
  • Nieuwe talen voor het voorlezen via ReadSpeaker.
  • Nieuw: gebruik maken van de Rekenvraag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s