Nieuw in Quayn: monitoring gebruik

In de update van 4 oktober zijn een reeks nieuwe mogelijkheden voor gebruikers beschikbaar gekomen. In dit artikel aandacht voor de nieuwe Monitor-mogelijkheid onder Beheer.
Door: Allard Bijlsma

De hier beschreven optie is alleen toegankelijk voor wie de rol Beheerder heeft in Quayn. Onder het menu Beheer hebben we de optie Monitor aangebracht. Deze optie was al in de zomer klaar, maar hebben we nu pas opengezet. Reden hiervoor is dat we ook pas zijn gaan meten sinds dat moment en na drie maanden is er nu wel iets te zien en drie maanden terug eigenlijk nog niets. Als we straks een jaar verder zijn, zal elke klant mooie overzichten in de tijd gaan zien.

quayn_beheermonitor

Hier kan een beheerder een aantal zaken in de gaten houden:

 • GEBRUIKERS.
  Via een lijngrafiek is het verloop van het aantal gebruikers binnen het eigen account te volgen. Op basis hiervan kan nu ook zelf gekeken worden of het aantal gebruikers het binnen de licentieovereenkomst vastgelegde aantal wel of niet overschrijdt.
  Wij sturen beheerders hierover altijd een e-mail als dat gebeurt, waarin we dan vragen of de licentie moet worden uitgebreid of dat men zelf gaat opschonen.
 • AFNAMES.
  Hier kan gezien worden hoeveel toetsen daadwerkelijk per maand zijn afgenomen binnen het eigen account. Hierop kan intern worden geanticipeerd. Als blijkt dat het gebruik van digitaal (formatief) toetsen afneemt, kan op een (team/vak)vergadering daar weer eens op worden gewezen. In scholen die met Quayn CONTENT werken, geeft dit tevens een goed idee over het totaal aantal toetsen, omdat de meeste formatieve afnames door de leerlingen thuis zullen worden gedaan.

quayn_monitor

[ overzicht van het gebruik in mijn eigen demonstratie-account ]

 • BRONGEBRUIK
  Wij wijzen gebruikers er steeds vaker op dat het gebruik van eigen geluids- en videobronnen, direct in een toets, niet verstandig is. Het kost veel bandbreedte om dergelijke bestanden bijvoorbeeld via wifi binnen te krijgen. Haal je ze ‘streaming’ binnen, dan belast dat de internetverbinding veel minder. Video kun je beter in een eigen kanaal in iets als YouTube zetten en geluid in iets als Soundcloud. Beheerders kunnen gebruikers binnen de instelling hierop gaan wijzen.

qiaun_brongebruik

[ a-typische groei van het brongebruik in mijn demo-account. Normaal zie je een sterke groei in de loop van de tijd ]

 • STATISTIEKEN
  Allerlei gegevens over het actuele gebruik. Ook kan nu gezien worden hoeveel actieve gebruiker er op dat moment binnen het eigen account actief zijn. We hopen dat beheerders op basis hiervan vaker een schoonmaakactie zullen starten.

quayn_statistieken

[ weinig schokkende info vanuit  mijn demo-account. Normaal zie je al snel grote aantallen items en bronnen in een account ]

Blijven er vragen over, stuur dan een e-mail naar helpdesk@drp.nl [Nick ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s